Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201862
Sted- og lokalitetsnummer
140102-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Jomfruhøj", 30 x 4 m. Sneglegang til top. I løvskov, smuk udsigt.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNo. 23. Djurslandgaard, Enslev S. Nørre H. Randers A Denne Høj er begroet med Skov og Græs og fra dens flade Top haves en unik Udsigt over Grenaa, Hessel Plantage til Kattegattet og over det tørlagte Kolindsund langt ind i Sønderherred. Der er anlagt en Sneglegang op paa Højen der er udjævnet til en Flade ovenpaa henved 10 Alen i Gjennemsnit. Efter al Rimelighed har den været brudt i Toppen. [[Fredet]]. Bevoksning: 1981: Løvtræer.
1886
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSmuk rundhøj m. sneglegang op ad højens side til top. Bevoksning: 1981: Løvtræer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med græs og gamle bøgetræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links