Fortidsmindet set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
38187
Sted- og lokalitetsnummer
090617-58
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,3 x 10 m.

Undersøgelseshistorie

1917
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAfd. 21, Østerskoven KAJBJERG SKOV. Rund høj i skov. Bevokset med unge løvtræer. Et meget brugt skovspor i retning Ø-V går ind over højfoden i nord og har forstyrret den intakte randstenskæde, der sås frit i hjulsporene, og et par af stenene var slæbt ud af oprindeligt leje. Der kunne umiddelbart ses 6 randsten, samt huller efter yderligere to randsten. I den vestlige højside ses en gammel nedgravning. Bredde 1/2 m. Et gammelt fyrretræ står ved den NØ-lige fod. Pleje bør prioriteres højt, da skoven er under omlægning, og højene beskadiges derfor af skovbrug. Mål: 1,2x10x10 m. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj, der ligger i skov. På højen står to bøgetræer og et lærketræ. Det tidligere bemærkede skovspor er sløjfet. Der sås ingen randsten.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links