Fortidsmindet set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
381810
Sted- og lokalitetsnummer
090617-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,2 x 12 m. Lille grube i top. Fodkrans af små sten.

Undersøgelseshistorie

1917
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i skov, afd. 21, Østerskoven, KAJBJERG SKOV. Ligger i ungskov, højen bevokset med en halv snes unge egetræer. I toppen ses en sænkning ca. 1x3 m. Ind over højen går et gammelt skovspor, der nok er uden betydning. En sten 50x50 cm ligger ved den sydlige fod. På højen ligger der enkelte sten spredt. Skoven er under omlægning af den ihærdige godsejer og højen bør gøres mere synlig ved pleje. Mål: 1x10x10 m. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj, der ligger i løvskov. På højen står tre egetræer. Der ses sten på toppen af højen, og langs højfoden er der små randsten. Den tidligere beskrevne sten mod syd ligger inden for disse randsten. Afstanden fra de sydøstlige randsten til den nuværende, bevarede højfod er ca. 1 m.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links