Oversigt, set fra NNV
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
513430
Sted- og lokalitetsnummer
060104-326
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,7 x 12 m. Udfladet og ujævn overflade. I den østlige højside en sænkning, 3 x 4 m stor. Flere sten synlige på højoverfladen.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenhøj i ager, 0,7 x 12 m. Højen meget udfladet og ujævn i overfladen. Iflg. ejer gravede han som barn jordhuller i højen, svagt spor af grøft på V-del. Stor sænkning på Ø-del, 4 m VSV/NNØ, 3 m bred. Flere sten er synlige på højoverfladen. Firkantet areal 13 x 12 m NV-SØ/SV-NØ omkring højen. Enkel del marksten ligger langs højfoden. Højen er bevokset med hyld, røn, kirsebær og blommetræer. På N-del mange unge kirsebær. Matr.nt. 175 ci Ejer: Poul J.Hansen Nordre Lyngvej 12 3782 Klemensker Ikke tidligere registreret i SB Set af Erling og Clemme, 25-11-1985
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterLokaliteten mgl. data.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links