Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310849
Sted- og lokalitetsnummer
170907-99
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 25 m. Flade, tilgroede sænkninger i top og vestre og østre side. Ved foden i øst en flad afgravning. Bevokset med lyng i hedestykke.

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 25 m. Flade, tilgroede Sænkninger i Top og vestre go østre Side. Ved Foden i Øst en flad Afgravning. Bevokset med Lyng i Hedestykke.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Udflydende højfod. Højen har mange kreaturskader. Forkert afsat på m.b., ligger ca. 70 m. for langt mod ØNØ. Højen ligger ca. 220 m. NNØ for nr. 50 i græsmark (hede). Det er svært at bestemme højfod, heraf den store forskel mellem mine mål og de tinglyste. Omtinglyses ikke. Bevoksning: 1990: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links