Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310848
Sted- og lokalitetsnummer
170907-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 15 m. I top tilgroet, ca. 2 m bred og 0,4 m dyb sænk- ning. En lignende sænkning findes i nordsiden og i sydsiden, også her tilgroet. Bevokset med lyng i udyrket stykke nær ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 46' i Tværmaal, 4' høi. Bevoksning: 1990: Mos og Græs
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,5 x 15 m. I Top tilgroet, ca. 2 m bred og 0,4 m dyb Sænkning. En lignende Sænkning findes i Nordsiden og i Sydsiden, også her tilgroet. Bevokset med Lyng i udyrket Stykke nær Ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højfoden noget udflydende. Toppen er ujævn og hullet med 3 store sten. I højfoden i N ligger en stor sten. Der er fuldt af markstensdynger Ø og S for højen (de i S ligger i en hulvej). I Ø går stendynger op mod højens fod. Ligger i græsset hede S for ager. Bevoksning: 1990: Mos og Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links