Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
3108108
Sted- og lokalitetsnummer
170907-135
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 17 x 18 m. Størstedelen af den nordlige halvdel mangler, men højfoden fremtræder som lav vold. Højens overflade er ujævn og afgravet mod vest.

Undersøgelseshistorie

1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Halvmåneformet, idet den N-lige halvdel mangler næsten helt. Højfoden fremtræder dog her som en lav vold. Højens overflade er ujævn og mod hulvejen V for højen er højsiden stærkt afgravet. Ligger 31 m. S for nr. 48 i græsset hede. Der er henlagt marksten på volden. Bevoksning: 1990: Græs
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links