Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310850
Sted- og lokalitetsnummer
170907-35
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 28 m. I top et hul 4 m i diam. og 1,2 m dybt. På højsiden flere flade eller kun lidt konkave afgravninger. Alt tilgroet. Lynggroet i udyrket stykke.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 24' i Tværmaal 4' høi. Bevoksning: 1990: Græs
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 28 m. I Top et Hul 4 m i Diameter og 1,2 m dybt. På Højsiden flere flade eller kun lidt konkave Afgravninger. Alt tilgroet. Lynggroet i udyrket Stykke.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Sænkning i top. Flere kreaturskader i højen. Udflydende højfod. Der var pløjet lovlig tæt på højfoden i S. Kreaturskader og pløjning påtalt overfor ejer (ejeroplysning på skema), der har gården NNV for højen. Jeg sagde, at hvis kreaturerne skulle ud på græs, var han nødt til at indhegne højen. Han lovede at få forholdene i orden. Det er svært at bestemme højfod, derfor den store forskel mellem mine mål og de tinglyste. Omtinglyses ikke. Bevoksning: 1990: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links