Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221326
Sted- og lokalitetsnummer
140301-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj af "Loddenhøje", ca. 3,50 x 20 m i N-S, 15 m i Ø-V. Den SØ-lige del (på nabolodden) bortgravet. Vestsiden står med indtil 2 m høj, delvis nøgen skrænt. Bevokset med enkelte træer og krat i ager.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDen NV-lige af "Låddenhøje". Ca. 1-2 m. fra toppen langs østsiden findes en kraftig ca. 2 m. bred afgravet afsats af ældre dato. Mod vest er højen stejlt afgravet næsten ind til centrum. Jorden synlig men dækket af buske. Denne bruges tilsyneladende også i nogen grad som sti. Hele højen er overdænget med kvas samt afhuggede og/eller nedfaldne grene, hvilket gør den særdeles ufremkommelig. Også området mellem de to høje er fyldt med småbuske og kvas, for en stor del afhuggede grene. Det samme gælder diget hen til skovhjørnet. Aftalt med menighedsrådsformand (navneoplysning på berejserskema) at rådets del af højen ryddes for affald inden 1.10.1982. Den anden ejer (ejeroplysninger på berejserskema) nægtede mdt. aftale og krævede uvildigt syn på højene. Han mente, de afsavede grene lå på privat jord og ikke på højfoden. Forløbet af skellet mellem de to ejeres del af højene kunne ikke fastlægges nøjagtigt i terrænet, bør fastlægges nøje ved evt. fortsæt. af sag. Det må endvidere tilføjes, at ingen af ejerne tilsyneladende vidste præcis, hvor meget af højområdet de hver for sig havde under sig. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i nyberejsningsteksten dog uden affald. Bevokset med 7 gamle løvtræer, græs og bregner. Beliggende i skovkant op til ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links