Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
221327
Sted- og lokalitetsnummer
140301-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 6/9 1917, sognepræst P.E. Benzon. Del af høj af "Loddenhøje", 3,25 x 20 m. Top med bred, indsænket flade. Si- derne ujævne, fod afpløjet. Bevokset med løvtræer i ager. På disse høje skal der IKKE sættes mærkesten. Matr.nr. 21e: Del af høj i skel til matr.nr. 1a af Galten.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1917
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSØ-lige "Låddenhøj". Længden i N-S. Beskadigelser/agerbrug: Pløjes for tæt på kanten mod Ø og S. En 7 x 1-4 m. stor, indtil 1,5 m. dyb, NØ/SV-løbende forsænkning på tværs af toppen. Nu i græs. Mod V og SV tidligere stejlt afgravet og delvist udskredet. Mindre bål afbrændt på toppen i sænkningen. Beskadigelser/affald: Foden mange steder helt dækket af afhuggede og nedfaldne grene. Beskadigelser/tilføjelser: Lille grenhytte på toppen. Aftalt med menighedsrådsform. (navneoplysning på berejserskema) at rådets del af højene ryddes for affald inden 1.10.1982. Vedr. den anden ejer (ejeroplysninger på berejserskema) se under 2213:21. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden bål og grenhytte. Højen er bevokset med mange gamle løvtræer.
2011
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs og meget store løvtræer (eg + bøg).

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links