Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211317
Sted- og lokalitetsnummer
140301-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2,50 x 15 m, mindre sænkninger i top og østside. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFælles tekst for 2113:17 og 18 2 sammenbyggede høje på udsparet jordsokkel. Samlet mål: højde 2,5 m, længde 30 m i Ø-V, bredde 16 m i N-S. En del sten i siderne og i kløften mellem højene. Flere af dem vist nok lejret i højfyld. Beliggende højt på bakke, synlige viden om. Fritliggende i ager. Sanering for skæmmende bevoksning kunne overvejes. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdige tæt på, men stærkt landskabsprægende på grund af monumental placering, synlige viden om. Ikke offentligt tilgængelige. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er sammenvokset med f.nr. 211318. Højen er bevokset med græs, lidt buske og lavt krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links