Fortidsminde set mod nord
.
Kammerrest mod syd
.

Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
39165
Sted- og lokalitetsnummer
090403-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 15/6 1931. (Statshusmd. Frederik Hansen Jørgensen). Anselig rundhøj, "Lyshøj", 2-2,3 x 17-19 m, toppen let af- fladet. I højens sider flere hovedstore og noget større sten, af hvilke enkelte har karakter af randsten. En enkelt større sten nær top. Tæt bevokset med krat, i ager.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1931
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAnselig langhøj, formentlig megalitisk, orienteret NØ-SV. Højst i S, midtpå et afsæt, hvorfra højden aftager gradvis mod N. I afsættet en sadelformet sænkning efter ældre nedgravning (formentlig i et kammer). Spredt omkring denne, samt på højoverfladen iøvrigt, ses mange sten fra håndstørrelse op til meterstore, enkelte af disse kan synes at være randsten mere mindre in situ. Mål: 3x42x21 m. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links