Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
22176
Sted- og lokalitetsnummer
141101-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

(1986, MB) Konstateret fjernet. Tidligere C-høj. *************************************** "Møgelhøj"; helt ødelagt af kreaturer, har været 15 m i diameter, 1,5 m høj; østlige 2/3 nedskredet i mergelgrav, resten græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRest af en Høj. Denne Høj har oprindelig været 48' i Gjennemsnit og 7' høj. Højen er bygt af Overjord og græsklædt. Fodsteen sees ikke. Højen er noget flad ovenpaa, og dens Sider ere stejle. Hele Østsiden er styrtet ned i en Leergrav.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMøgelhøj, helt ødelagt af Kreaturer, har været 15 m i Diameter, 1,5 m høj, østl. 2/3 nedskredet i Mergelgrav, Resten græsklædt i Ager.
1987
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen er fjernet.
1987
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links