sf S
.
.
sf NV
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
290327
Sted- og lokalitetsnummer
180601-50
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 3/11 1904. Gdr. Thomas Sørensen. Diplom Afmærkn.: MS 1909, løjtnant Lassen. "Markskjelhøj", 3-5 x 34 m. Jævnt kuplet, lyngklædt i lille hedestykke omgivet af nybrækket hede. G.I.-fikspunkt på top.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1904
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 4,5 x 32,0 x 27,0 m. "Markskel Høj". Velformet. Sænkninger i top, lidt ujævne sider, uregelmæssige nedgravninger på V-side og ved N-fod, ellers meget flot, alt tilgroet. En del selvsåede løv- og nåletræer ved fod og lidt op ad side burde fjernes, så man kan se højen på afstand. Ligger nu på 3 sider (alle undtagen NØ) omgivet af granplantning. Den del, der ligger mellem højen og vejen (NV for højen) kunne med fordel fjernes. Vedr. pleje blev det foreslået allerede i 1962, at højen frilagdes! Se vedhæft. kopi. ** Seværdighedsforklaring ** En i forhold til egnens øvrige høje meget stor og smuk høj. Bevoksning: 1981: Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links