Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Uspecificeret fredning
Fredningsnummer
513546
Sted- og lokalitetsnummer
060405-176
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lav høj. Diameter ca. 12 m. Højde ca. 1-1,25 m. Lav sænkning i toppen. Tre randsten er synlige i den sydlige højfod, en enkelt ses i den nordlige. Bevokset med selvsåninger og un- ge træer. Beliggende i skov.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenhøj i skov. 1-1,25 x 11 m. 8 0,4-0,8 m store randsten, især ved NV og SØ fod. Højen har en lidt ujævn overflade pga. gl. rodvælter, men ellers intakt. Sænkning nær højens midte, antagelig også rodvælter. Højen virker lidt afpløjet, gl. dyrkningsflader og terasser i skoven omkring højen. Flere sten synlige på højoverfladen. Nedlagte jernbanespor tæt Ø for højen. Højen bevokset med gl. og ung avnbøg. Bevoksning: 1985: Mos, Græs og Løvtræer
1988
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLav høj. Diameter ca. 12 m. højde: 1,00-1,25 m. Lav sænkning i toppen. Tre randsten er synlige i den sydlige højfod, en enkelt ses i den nordlige. Bevokset med selvsåninger og unge træer. Beliggende i skov.
1988
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links