Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
20153
Sted- og lokalitetsnummer
141017-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, velbevaret, 12,5 x 1,5 m. Bevokset med græs og graner. 2015-3, 2, 1 kaldes "Møllebjerg".

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Tøjstrup B, Vejlby S, Sønderhald H, Randers A. Højen ligger paa Bakkens østligste Punkt saaledes, at dens Fod falder sammen med Bakkeaffaldet mod Nord, Øst og ]]Vest[[ Syd. Den er ubrudt har en smuk Form og er klædt med Lyng. Mindesmærkerne [sb.] No 3,4 og 5 ere beliggende paa den østlige Halvdel af en omtrent 500' lang Sand- og Grusbanke beliggende i Tøjstrup Kjær nord for Bakken. Bevoksning: 1988: Løvkrat og Løvtræer
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, velbevaret, 12,5 m bred, 1,5 m høj. Bevokset med Græs og Graner.
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i tæt krat. ** Seværdighedsforklaring ** Se 2015:1. Bevoksning: 1988: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med græs, krat og tre egetræer. Beliggende i skovstykke. Seværdig i sammenhæng med de to andre gravhøje vest herfor.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links