Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240960
Sted- og lokalitetsnummer
130302-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, fuldstændig ødelagt ved gravning og bortskørsel af jord. I plantage. Vestskel. Moselund, matr.nr. 1a: Høj i skel til matr.nr. 3dc af Engesvang. Tinglysning af C-højen 1993: *************************** Høj, 1,6 x 16 m. Affladet top og afgravet østside.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, afgravet østside, vestside muligvis afgravet i gl. tid, affladet højtop, sti op på høj fra vest, syd og nord, alt undtagen stierne tilgroet med lyng og græs samt løvkrat, i skel i plantage ud mod ager, foruden GI-punkt afmærket med to på højkant stående betonsten med teksten: "viser mærke". ** Seværdighedsforklaring ** Sti forbi og på høj. Bevoksning: 1991: Græs, Lyng og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumHøj på naturlig bakke. Vejen som er skåret ned i skrænten går lige forbi.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links