Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
240957
Sted- og lokalitetsnummer
130302-42
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Tinghøj", 2 x 20 m, flad, med stejle sider. I toppen dybt hul, hvorfra grøft mod vest. Lyngklædt ved SV-hjørne af plan- tagen. Engesvang, matr.nr. 2k, Moselund, matr.nr. 2ak og Pårup, matr. nr. 2ab: "Tinghøj" , i skel til matr.nr. 1at af En- gesvang.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTinghøj, 20 x 2 m., flad med stejle Sider. I Toppen dybt Hul, hvorfra Grøft med V. Lyngklædt ved SV Hjørne af Plantage.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Silkeborg Museum
1984
Genstand givet til museum - Silkeborg Museum
1984
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStridsøkse fra enkeltgravskultur. Har tilhørt Hammers samling.
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Tinghøj", som fritekst, bevokset med lyng, grantræer, løvtræer, lidt løvkrat samt egetræer i tophul, i mark ved markvej. ** Seværdighedsforklaring ** Kan ses fra A13. Bevoksning: 1991: Lyng, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links