Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
221637
Sted- og lokalitetsnummer
141106-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, hele det indre gravet ud og en vandbeholder bygget deri. Græs- og kratgroet. C-højen afmeldt til RAS 1988. Højen er fjernet. ***********************************************

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTo Høje [sb.13 og 14]. Disse to lave Høje ligge tæt op til hinanden og ere at betragte som Tvillinghøje. Den nordlige [sb.13] er 60' i Gjennemsnit og 4'6" høj. Den sydlige [sb.14] er 58' i Gjennemsnit og 4' høj. Uagtet der er nogle smaa Fordybninger i Overfladen, maa begge Høje dog betragtes som ubrudte. Fodstenene ere store. Der synes at være Afstand mellem dem, og denne synes udfyldt med Stabling af mindre Steen. Fylden er flere Steder afdækket med mindre flade Steen, men om dette er Tilfældet heelt over synes meget tvivlsomt. De er begge lyng og græsklædte.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, hele det Indre gravet ud og en Vandbeholder bygget deri. Græs- og kratgroet.
1988
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFjernet. Ikke længere omfattet af naturfredningsloven.
1988
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links