Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
340518
Sted- og lokalitetsnummer
190203-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Ormhøj", 2,5 m høj, 22 m i N-S, 14 m i Ø-V. (Oprindelig dog en rundhøj). Langs vej i Ø er foden stejlt afgravet til bunden. I N er foden ligeledes afgravet i en bred åbning mod toppen. I toppen er en rektangulær fordybning (8 m i N-S, 6 m i Ø-V), der er spor af en nu tilgroet nedgravning i højens centrale parti. I V er foden ter- rasseformet afgravet og tildels overpløjet i gammel tid. Bevokset med gran og fyr i skel mellem agre.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ]]"Troldhøj"[[ [["Ormhøj"]], 2.50 M. høj, ca. 22 M. i Tværmaal. Højen ser ud til i gammel Tid at have været fuldstændig udgravet ved Nedgravning i Toppen. Siden mod Ø. nogenlunde velbevaret, i Siden mod V. et anseligt, frisk Brud og flere Kulegravninger. Lynggroet, i Ager. Tæt til N. og Ø. en Vej.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Ormhøj", 2,5 m høj, 22 m i nord-syd, 14 m i øst-vest (Oprindelig dog en rundhøj). Langs vej i øst er den stejlt afgravet til bunden. I nord er foden ligeledes afgravet i en bred åbning mod toppen. I toppen er en rektangulær fordybning (8 m i nord-syd, 6 m i øst-vest), der er spor af en nu tilgroet nedgravning i højens centrale parti. I vest er foden terasseformet afgravet og tildels overpløjet i gammel tid. Bevokset med gran og fyr i skel mellem agre.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links