7859 oversigt. Set fra N.
.
7858 oversigt. Set fra Ø.
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Næstved Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
36256
Sted- og lokalitetsnummer
050711-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Petershøj, 2 x 20 m . Toppen en 5 m stor flade. Omkring siderne 2-5 m fra disse; en vold, der ikke hører til højen. Bev. med røn o.a.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPetershøj: c 2 M. høj, Diam c 20 M. Toppen danner en c 5 M. stor Flade, der er fri, Siderne er kratbevoxede. Der er lagt en Vold om den et Stykke ude. Den ligger i en lille Plantage, der hører under Tybjerggaard, ved dens Indgang staar en Sten med Indskrift Petershøj 1846.
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, "Petershøj", 2 x 20 m. Toppen en 5 m. stor Flade. Omkring Siderne, 2-5 m. fra disse, en Vold, der ikke hører til Højen. Bevokset med Røn o.a.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links