Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
45267
Sted- og lokalitetsnummer
070619-90
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, 7 m i diam. 2 m høj, med stejle sider. Bevokset med 5 store bøgetræer.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(11) Mellemstor Gravhøi, afskaaren paa alle Kanter, 6 store Bøge voxe paa den. Bevoksning: 1981: Løvtræer
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 7 m i diameter, 2 m høj, med stejle sider. Bevokset med 5 store bøgetræer.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Beskadigelser: Højen er præget af stejle sider (erosion mellem trærødder og dyr og tø/frost-bevægelser). 4 store bøge og 1 mindre står på højen og deres rødder har helt omklamret højen. Beliggenhed: På kystforland ned mod sundet. Adgang: Et spor i marken fører hertil - ikke offentlig vej. Mål: 2x9x7 m. ** Seværdighedsforklaring ** 2 eller 3-stjernet. P.gr. af beliggenhed. Er næsten i for høj grad et 100% romantisk minde fra hedenold. Bevoksning: 1981: Løvtræer
1983
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkPleje bør foretages ved fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links