Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1813111
Sted- og lokalitetsnummer
140603-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lyngklædt høj i ager. 2,30 x 17 m. Lidt buskbevoksning. Toppen ret flad. N.- og V.-siderne løber i et med naturlig bakkeskrå- ning. S.-fod ganske let beskåret ved markarbejde. I S.- og Ø.- side små indgravninger. I toppens NØ.-side nedgravning, diame- ter 2 m, dybde 0,90 m. Iøvrigt velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. En lav eg på toppen, løvtræer og -buske overalt på N-, Ø- og S-side. Bunddække af græs og høje urter. V-siden lyngklædt uden buskvækst. Markstensdepot på SØ-fod. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderlig seværdig. Ikke offentligt tilgængelig, men beliggende op til privat grusvej med anslutning til offentlig vej i SV. Her parkeringsmulighed. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højden dog nok overvurderet (skyldes den ligger på en bakke). Højen er meget tæt bevokset med løvtræer. Gammel eg på toppen.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links