Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22144
Sted- og lokalitetsnummer
140303-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Ringelhøj", ca. 1,50 x 23 m. Overfladen hullet efter talrige rævegrave. træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Totalt gennemrodet af rævegrave hvoraf flere er helt friske. Beskadigelser/skovbrug: 3 ældre traktorspor fører over højen, hhv. over østfod, top og vestfod i N/S-lig retning. Beskadigelser/tilføjelser: Ved SØ-kvadrants fod er opført et skjul (udsigt mod rævegravene) af grantræ, ca. 1 x 3 m. Platform på pæle. Overdækket. Ialt ca. 4 m. højt. En del gamle brædder ligger henslængt nedenfor. Med ejer aftalt fjernelse af udsigtstårn inden 1.11.1982. Genbesigtigelse 3.5.1988: Skjulet styrtet sammen. P.g.a. højens tilstand og den tætte granbevoksning bør der ikke gøres mere i den sag. CHB Bevoksning: 1988: Nålekrat/-træer
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFormodes fundet. Beliggende i meget tæt bevoksning. Højfod ikke mulig at lokalisere. Virker udflydende. Højen er fyldt med rævegrave. Gamle traktorspor ses ikke. Skjul mod SØ ses ikke. Fotos ikke muligt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links