Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22142
Sted- og lokalitetsnummer
140307-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 3 x 21 m i N-S, 15 m i Ø-V. Østre side bortgravet. Top ujævn efter ældre gravninger. Træbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1898
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Sølehøj". Toppen affladiget og ret ujævn med en serie eftergroede huller (se billede). Højen fremstår nærmest rektangulær - længde N/S - med stejle afgravede/afpløjede sider, der dog for størstedelen henligger i græs. Pløjezonen er mod Ø og S ca. 1 m. fra højfod, mod N og V tæt op mod højfoden. Også siderne er ujævne med en del huller og tidl. afgravninger særlig mod N, S og V. På SØ-kvad. står 3 løvtræer, resten af den oprindelige bevoksning er fældet, hvilket har efterladt en del stubbe af forsk. størrelse. Beskadigelser/kreatur: Højen afgræsses af køer, der har forårsaget en del slid og især større oprodede partier på NV-kvad., SV-kvad. og vestlige højfod. Beskadigelser/affald: På SV-kvad. samt østlige højfod henligger en del løse marksten. Mdt. aftale: Hegn opsættes og løse sten fjernes inden 1.11.1982. Hegnet udsættes til denne dato grundet at marken ligger i korn. Uden udlæg. Genbesigtigelse 3.5.1988: Højen i nydelig stand. CHB Bevoksning: 1988: Græs
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden sten mod SV. Bevokset med græs og enkelte lave træer/buske.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links