OS, set fra SV
.
OS, set fra VNV
.
OS, set fra VNV
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
543517
Sted- og lokalitetsnummer
060204-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 5435-15-16, 17. Tingl.: 26/9 1889, gdr. H.P. Dam. Afmærkn.: MS 1897, lærer J.A. Jørgensen. Høj, "Skonningehøj", smuk og velbevaret. Bevokset med lyng og græs.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid...Denne Brandpletsplads [sb.nr. 12A] støder op til en middelstor toppet Gravhøi [sb.nr. 12]... Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Skonningehøj" F.M. 1889.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Skåningehøj", en græsklædt høj beliggende på naturlig højning med skråning mod S, der går i ét med højens S-side. Højens top er affladet og med svag fordybning, siderne er temmelig ujævne dels efter gamle, nu hovedsagelig tilgroede kreaturskader, xdels efter en større råstofgravning (SØ for højen) som har gået helt frem til og vistnok også lidt ind i højfoden, der dog er vanskelig at fastslå præcis på grund af terrænets ujævnhed. Trods disse indgreb og beskadigelser fremtræder højen dog som et smukt fortidsminde. ** Seværdighedsforklaring ** Et smukt fortidsminde trods beskadigelser, afgræsset og med en stor gammel poppel på toppen. I smukke landskabelige omgivelser. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links