Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
543523
Sted- og lokalitetsnummer
060204-76
Anlæg
Skåltegn, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Sten med skåltegn. Stenen er en 0,3 m høj, 2,1 m lang og 1,5 m bred, jordfast granitblok. På dens svagt sydskrånende overflade ses 4 skåltegn. I vejrabat på hjørnet af Strandmarksvej og Dyndebyvej.

Undersøgelseshistorie

1960
Uspecificeret aktivitet - Bornholms Museum
1969
Byggeri og anlæg - Bornholms Museum
1969
Privat besigtigelse - Bornholms Museum
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSkålsten i bred, græsbevokset vejrabat på hjørnet af Strandmarksvej og Dyndebyvej. 0,3 x 2,1 x 1,5 m. Jordfast granitblok, på hvis svagt S-skrånende overflade ses 4 sikre skåltegn. Sdr.Stranmarksvej er stærkt befærdet i turistsæsonen. En cykelsti er projekteret langs vejens S-side. Dersom der ved skiltning, i brochurer og på kort gjordes opmærksom på stenen, ville denne utvivlsomt have en høj besøgsintensitet. Stenens beskedne seværdighedsgrad opvejes af dens førsteklasses tilgængelighed. Der bør derfor henvises til den ved skiltning på stedet, samt evt. på nogle af de andre, ovenfor foreslåede måder.
1996
Anmeldelse fra privat - Bornholms Museum
1996
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links