543512 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
543512
Sted- og lokalitetsnummer
060203-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Dekl. tingl. 8/5 1884. Gdr. J.P. Ipsen. Afmærkn.: MS 1897, lærer J.A. Jørgensen Stor velbevaret høj, ca. 34 m i tværmål og af en betydelig højde.

Undersøgelseshistorie

1808
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1808
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAspes Høyen, der er den smukkeste og mest veldanneet er i Omkreds 140 Skridt, Høyden 50 Skridt.
1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn meget stor smuk og velbevaret Gravhøi tæt ved den ovenfor omtalte mindre nu sløifede Høi [sb.nr. 4]. Det er en af de største Gravhøie paa Bornholm og den er vistnok ca 12 Alen høi, samt har et Tværmaal af ca 50 Alen. Den ser ud til at være en Jordhøi maaske med en indre Kjærne af Sten. Omkring ved Høien træffes ved Pløining ofte paa store flade Sten.- Saalænge den nuværende Eier beboer Aspesgaarden vil Høien blive skaanet for Sløifning.- Bevoksning: 1985: Løvtræer og Nålekrat/-træer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor velbevaret Høj. F.M. 1884 Som Dekl.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn af Bornholms største gravhøje. Gamle afpløjninger af S- og V-siderne, der står som stejle men tilgroede brinker. Højen er dog desuagtet velformet og smuk. Bevokset med store fyrretræer samt birke og slåenkrat. Bør plejes, således at højens landskabelige virkning og seværdighed øges. I sydøstlige højfod ses dels en gammel kunstig rævegrav, hvis indgangsretning dog går langs med højfoden og ikke ind i denne, dels et fasanfoderskjul bestående af en pandeplade på jordgravede, dels knækkede pæle. ** Seværdighedsforklaring ** Seværdig for sin usædvanlige størrelse og velformetheds skyld, og for samspillet med de øvrige fritliggende høje i området. Bevoksning: 1985: Løvtræer og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links