Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261055
Sted- og lokalitetsnummer
160403-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

C-højen tinglyst 1989 med følgende tekst: '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Høj. Ca. 2 x 17 x 10 m. Siden mod NNV er afgravet til lidt forbi oprindelig højmidte, idet afgravningens øvre rand går i en bue fra højmidten og måler 1,5 x 3 m. Hul i nedre del af S-siden, ca. 4 x 3 x 0,5 m. Bevokset med græs i skov.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1997
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest. En halv høj, ca. 10 x 16 m, 2 m høj. Står tilbage i næsten oprindelig højde. Toppen og siden mod NNV er stærkt afgravet, siden er afgravet i en bue fra højmidten ca. 3 m bred og 1,5 m dyb ved højmidte. Højens fod står tilbage, 16 m i diam. i Ø-V og 15 m i diam. i N-S, ca. 0,4 m høj. Fodens afgrænsning mod nord er sløret af den udtrukne højfyld. Den halve højrest mod syd er bevokset med mos, tyttebær, lidt lyng og nogle buske. Den resterende flade fod i nord er bevokset med gammel granplantage. I granplantage mellem karlsø og skovvej. Sti ned til Karlsø forbi højens sydfod.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden graner. Meget uregelmæssig. Bevokset med tyttebær, lidt lyng samt selvsåede løvbuske/træer.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFundet som beskrevet. Bevokset med tyttebær, lyng og små løv- og nåletræer. Fortidsmindet er synligt fra den nærvedliggende skovvej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links