Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
271047
Sted- og lokalitetsnummer
160403-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysning (notering) af tidligere C-høj: ******************************** Høj, 1,2 m høj, diameter ca. 10 m. I toppen en sænkning, 1,5 x 1 m stor og ca. 0,6 m dyb. I den nordlige højside en 2 x 2 m stor sænkning. Overfladen i øvrigt ujævn. Over højens vestlige side løber et dige i nord-sydlig retning. I kanten af skov ud mod ager.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Diverse sagsbehandling - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I ligeså miserabel tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Overfladen meget hullet. En sti fører henover i N/S-lig retning. Højkonturen udflydende i den Ø-lige periferi. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Skov. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med et stort egetræ, krat og græs. Kun lidt af diget er bevaret på højen. Beliggende i skovkant op til ager.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med et stort egetræ og krat. Beliggende i skovkant op til dyrket mark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links