Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330748
Sted- og lokalitetsnummer
190102-162
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. Ca.18 m i diameter, 1,2 til 1,4 m høj. Gravhøjen er beliggende i skel og en vej er gravet ned i højens østside. Der er flere rodvæltere på gravhøjen.

Undersøgelseshistorie

2000
Planlagt dyrkning - Rigsantikvarens Arkæologiske Sekretariat
2001
Museal besigtigelse - Museet på Sønderskov
2001
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2002
Tinglysning - KUAS, FortidsminderGravhøj. Ca. 18 m. i diameter, 1,2-1,4 m. høj. Gravhøjen er beliggende i skel og en vej er gravet ned i højens østside. Der er flere rodvæltere på gravhøjen.
2005
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKopi af fredningsdokument. DKC-registereret d. 19/7 2005.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links