OS - set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
252811A
Sted- og lokalitetsnummer
010104-35
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Del af Høj 2 x 22 m. Top og Sider lidt ujævne. Græs-og Lynggr. M.S.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj på Matrnr. 6b Strandbørstrup, Gilleleje S, Holbo H, Frederiksborg A.
1940
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 22 m. Lidt ujævn i Top og Sider, men iøvrigt godt bevaret. Den vestre Fod naar lidt ind paa 6.ae. Man er ved at plante Fyr i Skellet mellem 6.b og 6.ae. Ejerne bør antagelig gøres opmærksom paa at Skelplantningen ikke maa fortsætte op ad Højen ( hvad den heller ikke gør endnu ). Græs-lynggroet.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimentioner som anført på blåt kort. Ujævnheden i toppen ikke kontollerbar p.gr.a. overgroning. Lavt krater øverst på V-siden. Top, N- og Ø-side overgroet med næsten sammenhængende krat af 3 m høje tjørne med bund af hybenrose. Sydsiden græsklædt. Ejendomsskellet hen over V-foden markeret med stålflethegn, bag hvilket bælte af gamle fyrre. Et cykel-lig var henslængt i buskadset på NV-siden. Beliggende i offentlig strandpark (se 2528-12) op mod skel mod privat grund (se 2528-10a). ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig, men beliggende på velbesøgt strandgrund. Parkering i nogen afstand. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links