Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
252810A
Sted- og lokalitetsnummer
010104-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 1 x 19 m. Velbevaret, lidt flad virkende, hvad antage- lig skyldes sandflugt. Græsgroet.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj på Matrnr. 6ae, Strand-Børstrup, Gilleleje S, Holbo H, Fredensborg A. Efter Sigende skal der i denne Høj engang være blottet en Stenkiste, der vistnok ikke blev udgravet.
1940
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1 x 19 m. Velbevaret, lidt flad virkende, hvad antagelig skyldes Sandflugt. Græsgroet.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimentioner ikke kontrollerbare p.gr.a. overgroning. Blå korts angivvelser dog rimeligt sandsynlige. Helt dækket af tæt, lavt hybenrosekrast, der skjulte højfoden. Beliggende i privat have, omkranset af plæne i S, fyrrebælte i V, flisebelagt terasse i N og flisegang i Ø. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentlig tilgængelig. Bevoksning: 1989: Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links