Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
252812
Sted- og lokalitetsnummer
010104-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 2 x 20 m. Toppet og velbvaret. Mod vest af noget udfly- dende karakter, hvilket antagelig skyldes sandflugt. Græs- og lynggroet.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj på Matrnr. 6b, Strand-Børstup, Gilleleje S, Holbo H, Frederiksborg A.
1940
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 20 m. Toppet og velbevaret. Mod Vest af noget udflydende Karakter, hvilket antagelig skyldes Sandflugt. Græs- og lynggroet.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner og form som angivet på blåt kort. En sandrevle udgår mod vest fra højen, deraf den udflydende højfod på dette sted. Østsiden dækket af hybenrose i tæt krat. Resten af højen græsklædt. Beliggende på strandbrinken med sandstrand i nord og offentlig strandpark med græs og hybenrosekrat i V,S og Ø. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderlig seværdig, men beliggende på godt besøgt strandareal. Parkering i nogen afstand. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevoksning fjernet

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links