Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302666
Sted- og lokalitetsnummer
010204-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. Højde 1 m, diameter N-S 14 m, Ø-V 11 m. I den NØ-lige del af højen findes en lav sænkning mod NØ. I Ø og S ses enkelte randsten. I skov.

Undersøgelseshistorie

1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMulig høj. Let uregelmæssig rundagtig højning, som ligger tæt ved, hvor terrænnet falder mod nord. Højningen er ca. 10 m i diam. og ca. 1 m høj. I den sydøstre side kan erkendes sten, som synes at følge kanten.
1990
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højde 1 m, diameter N-S 14 m, Ø-V 11 m. I den NØ-lige del af højen findes en lav sænkning mod NØ. I Ø og S ses enkelte randsten. I skov.
1990
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumPleje bør foretages ved fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links