Oversigt set fra NV
.
Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
161163
Sted- og lokalitetsnummer
120203-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 9/7 1891, propr. Chr. A. Faber. Diplom Afmærkn.: MS 1921, lærer S. Andersen. Høj, "Solhøj", 4,5 x 24 m. Store dele af sydsiden op til midten af højen er optrådt af kreaturer, så al bevoksning er borte, og der midt på højen er en jordskrænt. Vestfoden stærkt aftrådt og uden bevoksning. Nordfoden en del aftrådt. Mærkesten midt på siden mod syd, (men lå ved besigtigelsen henslængt på marken ca. 2 m fra højens sydfod. Talte med ejeren, der i mit påsyn satte mærkestenen på plads, og som lovede i frem- tiden at hegne højen mod kreaturer, samt til efteråret (1953) at fylde jord på skaderne). Flade, tilgroede afgravninger i top samt nord- og sydøstsiden. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumPleje bør foretages ved fortidsmindet.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links