Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
1813137
Sted- og lokalitetsnummer
140603-73
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmelding af tidligere C-høj på matr.nr. 18n Gassum By, Gassum. ************************************************** Græsklædt høj i ager. Oprindelig diameter ca. 16 m. Nuværende højde ca. 1,40 m. Det meste af nordhalvdelen og noget af den sydlige del fjernet. Højens indre er ødelagt af stort krater, diameter 6 m. Til- bage af oprindelig overflade er kun mindre dele af øst- og vestsiderne. I højfylden ses en del sten. Mange opsmidte marksten.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj. Højen er fjernet og der ses på stedet ingen spor af højen. Ifølge ejer af 1813:116-118 er højen fjernet maskinelt indenfor de sidste 10 år. Kan afmeldes. Check evt. luftfoto.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er fjernet som beskrevet i nyberejsningsteksten.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links