Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1813121
Sted- og lokalitetsnummer
140603-91
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Græsklædt høj i ager. 1,90 x 13 m. Højen har været træbevokset, men træerne er fældet. Højfod beskåret af plov i N., S., Ø. og V. I N. og S. er siderne tillige noget afgravet. Sænkning som efter gammel gravning i toppens NV.-side.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGræsklædt rundhøj i ager. Let affladet top. På østlige højside 2 store marksten og 3 højdetræer større end 5 m. højde. I vestlige højside eg i top af høj en rævegrav. En gl. harve er henlagt på vestlige højside. Ellers som tidl. beskrevet. Bevoksning: 1991: Græs
2010
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Harven er dog fjernet. Bevokset med græs, blomster, en hyld mod NV og enkelte buske/træer mod øst. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links