Oversigtsfoto set fra SV
.
4
.

Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1813141
Sted- og lokalitetsnummer
140603-95
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/9 1890. Købt "Hestbjerghøj". Græsklædt høj i ager. 2,10 x 15 m. Velbevaret. Ubetydelige uregelmæssigheder, mest på østsiden samt på toppen en lille sænkning (vistnok efter gammel gravning). Et par sten i højfoden kan være randsten. I vest har en grusgrav fjernet højfoden. En stenpakning er anbragt for at forhindre yderligere skred. NMI.: MS på toppen knækket, må udskiftes

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1890
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner lettere undervurderet på blåt kort. Iøvrigt som beskrevet. FM-granit knækket i 2 dele. 3 lave, knudrede rønne på N-siden. Iøvrigt græsklædt. Omgivet af ager i V, N og Ø. Adskilt fra grusvej i S af smalt, udsparet parti, klædt i røn. Her en del også store sten, tildels overgroede. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Tilgængelig ad privat grusvej til højfod. Parkeringsmulighed på offentlig vej i afstand i V. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden stenpakning mod vest. Bevokset med lidt spredte løvtræer.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links