Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1813125
Sted- og lokalitetsnummer
140603-114
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Græs- og lyngklædt høj med lidt buskvækst, i ager. 2,50 x 18 m. Høj- siderne let konkave. I toppen spor af større, delvis tilfyldt krater (diameter 3-4 m.) med åbning mod NØ. Foden afpløjet hele vejen rundt, i VSV.-afpløjningen er en del godt hovedstore sten blevet synlige.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1890
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1890
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDer er tydeligvis byttet om på målene for 1813-124 og -125, omend begge er fejlvurderede. - -125, den østlige, er ubetinget den største. Tæt overgroning gjorde det umuligt at nærstudere formerne, men såvidt det kunne afgøres, passede beskrivelserne på de høje, de på blåt kort henførtes til. Granit-M.S. ikke noteret på blåt kort. Dimensioner kraftigt undervurderede på blåt kort. Iøvrigt som beskrevet. Lave, knudrede løvtræer ved Ø-fod. resten af højen tæt overgroet med løvbuske over nøgen bund. Fritliggende i ager. Monumentalt placeret højt på bakke. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig i nuværende, overgroede tilstand. Ikke offentligt tilgængelig. Knapt nok synlig fra offentlig vej i afstand i V og kun som busk-gruppe. Bevoksning: 1989: Løvkrat og Løvtræer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFredningstekst som beskrevet under f.nr. 1813124 dvs. spids top + konkave sider. Evt. indgravninger kan ikke ses pga. krat. Afpløjet fod. 3,8 x 21 m. FM-sten på top. Bevokset med græs og krat mod nord og øst.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links