Oversigt - fra VNV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Egedal Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302815
Sted- og lokalitetsnummer
010605-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Stishøj", 3,5 x 10 m; ved alle sider stejlt afgravet, men tilgroet.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa det høieste Punkt af et Bakkedrag ligger paa en lille, rund Høining en Jordhøi med smukt rundet Overdel, ved Foden er den stærkt udjævnet, saa at den nu kun har et Tværmaal af 50 Fod og en Høide af omtrent 5 Al. oprindelig har den været en Del større. Bevoksning: 1982: Mos og Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Stishøj", 3,5 x 10 m, ved alle Sider stejlt afgravet, men tilgroet.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, meget stejle sider. (Ser ud til at være for tæt pløjet, men er det ikke, selve gravhøjen ligger på et forhøjet stykke gammel overflade). Mål: 2,9x13x12 m. Bevoksning: 1982: Mos og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links