Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31112
Sted- og lokalitetsnummer
170111-44
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

C-høj tinglyst 1997 med følgende tekst: **************************************¨ Høj, 1,5 m høj, diameter 10 x 11 m. Højen har en krans af store randsten. I højen er indbygget en vandbeholder, et træskur samt en kælder. Disse anlæg er ikke omfattet af fredningen. I have.

Undersøgelseshistorie

1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRundhøj, ca 1,5 x 10-11 m. En Krans af meget store, tildels udskredne Randsten. Ødelagt som Mindesmærke ved indbygget Vandbeholder paa Toppen, lidt forskudt mod Ø, tillige Indgravning mod Ø. Bevokset med smaa Graner og enkelte større Træer.
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: I N-lig sektor er et træskur bygget ca. 5 m. ind i højen, tilsvarende en jord- og græsdækket kælder i højde plan med højtop. Omtalte vandbeholder kunne ikke konstateres. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser, stenskader. Bevoksning: Græs, træer. Foto: S/H 05.71.79-V. Bevoksning: 1979: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj bevokset med diverse træer - overvejende løvtræer. Beliggende i have op til vej. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links