Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31116
Sted- og lokalitetsnummer
170114-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lav rundhøj på "Liebakken", ca. 0,8 - 1,0 x 8 m. I højens sider en del hånd- sten og flere større sten, der mod V med 5 - 6 stykker danner del af fod- krans. På toppen stort træ, på siderne tæt buskads.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa den s.v. Ende af Libakken ses en lav Høj med nogle Stene, der antyde en 18-19' vid Kreds. Deres Størrelse er som almindelige Randstene om Jordhøjene.
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLav Rundhøj paa "Liebakken", ca 0,8-1,0 x 8 m. I Højens Sider en Del Haandsten og flere [[større]] Sten, der mod V med 5-6 Stykker danner Del af Fodkrans. Paa Toppen stort Træ, paa Siderne tæt Buskads.
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Liebakken". Høj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Højen ligger på en knold hævet ca. 2 m. over markoverfladen. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, stenskader. Bevoksning: Buske, træer. Foto: S/H 05.69.79-NV. F 06.30.79-NV. Flyfoto S4009-F144/20.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fodkranssten mod vest samt andre sten rundt om på højen. Stort egetræ på toppen. På siderne buskads.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links