Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31114
Sted- og lokalitetsnummer
170111-42
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Højsagn, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj på kanten af skrænt, "Guldhøj", ca. 0,8 - 1,0 x 10 - 11 m. Stort krater i top til bund. Bevokset med enkelte bøge.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Grund Skov ligger "Guldhøj", der rummer en stor Skat. Der er gjort gjentagne Forsøg paa at hæve den ved at grave om Natten, sidst i den nulevende Generations Tid af Sognets stærkeste Karle. Men rædde løbe de alle derfra, da Lygterne, de havde hængt omkring i Træerne, alle med et slukkedes, og en Jæger med sin Hund kom farende derforbi. De talte ikke gjerne herom. ]] - Guldhøj er en meget jevnt højnende Top af en naturlig Banke, ved Gravningerne er Jordsmonnet højnet noget ved Siderne.[[
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRundhøj paa Kanten af Skrænt, "Guldhøj", ca 0,8-1,0 x 10-11 m. Stort Krater i Top til Bund. Bevokset med enkelte Bøge.
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links