Oversigtsfoto set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
241214
Sted- og lokalitetsnummer
160102-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj, 15 m i diameter, 2 m høj. I højen findes en vandbeholder af beton. Den er ikke omfattet af fredningen, men må kun fjernes under arkæologisk tilsyn.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, aflang. 1,5 - 2 m. høj. Beliggende i skel til skov. I midten af højen er nedgravet en vandbeholder bestående af betonringe på 1 m i diameter. Det er svært at sige, hvor meget ud over det centrtale parti af højen der er ødelagt, men umiddelbart synes mindst 2/3 af højvolumen at være bevaret. Ved NV hjørnet ligger i skellet til skov, henkastet en større dynge marksten. Bevoksning: 1988: Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I skov op til ager. Som tidligere beskrevet er højen ødelagt af vandbeholder. Bevokset med løvtræer - overvejende bøg. Sparsomt græsdække.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links