Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241210
Sted- og lokalitetsnummer
160102-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Tisballehøj" eller "Egehøj", 3 x 25 m. I toppen større nedgravning med udkast mod ØNØ.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSvært at se der er gjort noget? Der er ifølge ejeren intet gjort, da der er tale om at jorden ved en pløjretning vendes bort fra højen, ved en anden pløjeretning retning vendes jorden ind mod højen. Ejeren skifter mellem disse pløjeretninger, så jordmængden om højen skulle være konstant. Det lyder sansynligt, da kanten kun er 30 cm høj og der ses ikke at være pløjet græstorv ud i marken. Sagen bør derfor anses for afsluttet. Ejeren virker interseret i at bevare højen, som er velbevaret. Ejeren kunne udpege 2 overpløjede høje umiddelbart øst for 2412: 10. De er afsat på målbordsbladet p.g.a. sne har jeg ikke selv besigtiget disse høje. Den vestlige er 8-10 m. i diameter og 0,5 m. høj. Ved pløjning fremkommer der en mångde næve- til hovedstore sten og en del flint. På markoverfladen er denne høj er fundet en enkelt gravsstridsøkse. Se skitse og fotos - lod ejeren beholde øksen. Den østlige høj har de samme dimensioner: ca. 8-10 m i diameter og 0,5 m høj. Her er lidt fære sten. Fundanmeldelse indgivet til Silkeborg Museum.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I ager. Bevokset med en del træer bl.a. eg, æble, røn og hyld. Desuden lidt hyben.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links