Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
150215
Sted- og lokalitetsnummer
110612-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Aflyst i tingbogen 6. juli 1973. Høj, 1,3 x 12 m. Sænkning i top, 2 m bred, 0,3 m dyb. For- nylig overpløjet. Dog stadig fredningsværdig. Ejeren lovede at lade højen gro til igen, og der vil da ingen større ska- de være sket. SLØJFET.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDet er nok en Høj, og saa er det og den vestligste i Vestervig Sogn. Den er ganske ubetydelig, sunken i Midten, og der er gravet et Hul i S. Siden. Den er omtrent 100 Skridt fra Fjorden og 59 Skridt fra Ø. Skjel.
1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUbetydelig Jordhøi, udgravet.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,3 x 12 m. Sænket i Top, 2 m. br., 1/3 m. d., en lignende Afgravning i søndre Side. Dannet af let muldet Strandgrus, usikker. [svarer formodentlig til N. nr. 151].
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,3 x 12 m. Sænkning i Top, 2 m bred, 0,3 m dyb. Fornylig overpløjet. Dog stadig fredningsværdig. Ejeren lovede at lade Højen gro til igen, og der vil da ingen større Skade være sket. (se Journ. Nr. 867/43). Besigtiges ved Lejlighed.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPåtale til ejeren om at undlade overpløjning af højen.
1973
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSløjfning af højen. Sagen findes ikke på NM.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links