Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
201316
Sted- og lokalitetsnummer
131209-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En græsdækket høj i ager. På højen vokser 4 træer. Højde 1,5 m. Tværmål 13-15 m. I NNØ en større afgravning 10 m. lang; i SSV en større lignende afgravning 8 m. lang. I top et hul 5x5 m. Den ligger højt i terræn med vid udsigt.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1893
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1925
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1925
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Sløjfet ved land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumDelvist bevaret høj. Måler 12 m. i retningen N-S og 15 m. i retningen Ø-V. Højden = 1,0-1,2 m. Midterpartiet er delvist udgravet. Hullet måler ca. 4 m. i diameter og er ½ m. dybt. Fra midterhullet fører en gravning mod SØ. Skaden er gammel og tilgroet med græs. Da gravningen ikke ser ud til at have været helt i bund, kan der evt. være arkæologiske levn bevaret trods ødelæggelsen. FM-sten mod NØ. Højen er bevokset med tre meget store og gamle løvtræer. Beliggende i have op til ager.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs og tre store løvtræer. Beliggende i have op til ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links