sf SØ
.
sf NØ
.
sf NV
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290244
Sted- og lokalitetsnummer
180602-21
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Toftum. Høj, ca. 2 x 20 m, ujævn overflade, lynggroet; i toppen er anbragt et GI- målepunkt af jern, helt forsænket og med oversiden i plan med højtoppen.

Undersøgelseshistorie

1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,0 x 21,0 x 20,0 m. V-lige del noget afgravet i forb. med udvidelse af vejanlæg. Noget forgravet på SØ-siden, her en "udvækst", som gør højen ca. 3 m. bredere end opr. Slidte furer op ad SV- og Ø-side. Der køres med cykel eller knallert over højen. Højen tages med i Egvad Kommunes og Amtsfr.Insp.'s plejeforanstaltninger, så knallertkørslen stoppes og skader udbedres. Senere tilføjelse: Nix, de har kun fældet buske. Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links