Oversigtsfoto sf Ø
.
sf N
.
sf V
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29021
Sted- og lokalitetsnummer
180602-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Lystanlæg, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,2 x 23,5 m. Top flad, men uden huller. Højen er 1939 inddraget i et haveanlæg; NØ- og NV-fod bortgravet; på toppen står en gammel bil som lyst- hus. Vestlige del bjergfyr i plantage.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,8 x 25,0 x 21,0 m. Affladet top. Dybe, endnu ibrugværende hjulspor op ad højsiderne fra N og Ø, ældre, tilgroede op ad V- og S-sider, det V-lige ikke helt tilgroet. NV- og NØ-fod bortgravet. På N-siden henkastet bildele og sammenfaldet skur. Ca. 8 m. N herfor begynder en skrammelplads, som strækker sig 50-100 m. mod N og NØ. Ejers søn lovede at retablere højsiderne med jord og græstørv taget andetsteds fra og at fjerne bilvrag etc. fra høj og 100 m.-zone. Genbesigtigelse aftaltes til efter 1.4.1983. Ejeroplysning på skema. Genbesigtigelse okt. 1983: Intet sket ! Ny frist til 1.5.1984. Genbesigtigelse okt. 1984: Hjulsporene fyldt op (ikke for kønt) og skur og nærmeste bilvrag fjernet. Vi må nok nøjes med det. Bevoksning: 1982: Græs og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links